Ansichtkaart Anne Frank 'niet veilen'

Redactie

Een kaart met een nieuwjaarswens die Anne Frank in 1937 aan een vriendin stuurde, mag niet onder de hamer. Dat vindt de Anne Frank Stichting. Een antiekwinkel in Naarden bezit de kaart en is van plan die in december bij veilinghuis Christie's in Amsterdam te laten veilen.

De Anne Frank Stichting wil dat de nieuwjaarskaart aan Barbara Lederman wordt gegeven. De 83-jarige vrouw is de zus van de inmiddels overleden Sanne Lederman aan wie de kaart geadresseerd is. Volgens de stichting is Barbara Lederman de rechtmatige eigenaar en is de kaart voor haar 'een van de weinige tastbare herinneringen aan haar zus'.

De zoon van de eigenaar van de antiekwinkel, Paul van den Heuvel, vindt dat de stichting 'zoveel kan willen.' Hij ziet zijn vader als rechtmatige eigenaar. "Mijn vader heeft op de markt een doos met ansichtkaarten gekocht en daar zat deze bij." Van den Heuvel junior wil het kleinood niet aan de Anne Frank Stichting geven omdat het naar zijn zeggen dan in een stoffig archief zou verdwijnen. Dat zou volgens hem ook gebeurd zijn met schoolschriftjes van Anne Frank die hij een paar jaar geleden aan de stichting heeft geschonken.

Van den Heuvel stelt dat de kaart niet om het geld geveild wordt. De kaart zou 'maar' een paar honderd euro waard zijn.

De antiekhandelaar zegt ook een mooi alternatief te hebben voor Barbara Lederman. Er zijn namelijk nog twee ansichtkaarten boven water gekomen die geadresseerd zijn aan haar zus. Deze zijn in 1938 door een tante uit Berlijn verstuurd. Volgens Van den Heuvel staan er hele verhalen op 'die voor de familie veel meer emotionele waarde hebben'. Barbara Lederman mag die kaarten in Naarden gratis komen ophalen.