Máxima wil meer aandacht voor sparen

Redactie
Prinses Máxima vindt dat arme mensen in ontwikkelingslanden meer mogelijkheden moeten krijgen om veilig te sparen. Spaargeld heeft een grote en directe impact op het dagelijkse leven van mensen.

De prinses zei dat gistere in New York tijdens een paneldiscussie over microfinanciering om armoede te bestrijden in Afrika. Máxima is adviseur van de VN op dit terrein. Deze week begint de VN aan haar 63e Algemene Vergadering.

In tegenstelling tot voor microkredieten, kleine leningen om arme mensen op gang te helpen met hun bedrijfje, is er weinig aandacht voor veilig sparen. De prinses vindt dat jammer, omdat mensen met spaargeld dat geld vaak verstandig gebruiken: voor het onderwijs van hun kinderen of hun kleine boerenbedrijf. Daardoor kijken ze vooruit.

Máxima wees erop dat wereldwijd slechts 20 procent van de bevolking beschikt over een spaarrekening. In arme landen komt dat vooral ook omdat mensen geen toegang hebben tot banken. Velen stoppen geld dat zij overhouden onder het matras waar het niet veilig is en steeds minder waard wordt.

Volgens Máxima blijkt dat als er in een land meer gespaard wordt, de financiële sector zich beter ontwikkelt en er meer kredieten worden verschaft om investeringen te doen. Elk land zou een eigen plan moeten maken en kijken of belemmerende regelgeving niet in de weg zit. De prinses denkt dat uiteindelijk de meeste obstakels weg te werken zijn.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) biedt volgend jaar meer hulp en geld voor de ontwikkeling van lokale bank- en verzekeringsbedrijven in arme landen. Bij de bijeenkomst waren onder anderen Donald Kaberuka, president van de Afrika Ontwikkelingsbank (AfDB) en James Mwangi, president van de CEO, Equity Bank aanwezig.