Olieprijs in recordtempo omhoog

Redactie
De prijs van olie is vandaag in een recordtempo gestegen. Onder invloed van het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector steeg de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) op de termijnmarkt in New York met ruim 15 dollar tot 120 dollar.

De olieprijs lag vandaag bijna 15 procent hoger dan aan het einde van de handel op vrijdag, en maakte daarmee de grootste sprong die ooit op één dag werd gemeten. Aan het begin van de dag daalde de olieprijs nog tot ongeveer 103 dollar. In de loop van de dag zochten beleggers echter massaal hun toevlucht in de grondstof. De olieprijs bereikte hierbij zelfs kortstondig een piek van 130 dollar, ongeveer een kwart hoger dan het slot van vrijdag.

De olieprijs wordt sterk gestimuleerd door het voornemen van de Amerikaanse overheid om voor honderden miljarden dollar aan onverhandelbare leningen over te nemen van de financiële instellingen. Handelaren verwachtten dat dit uiteindelijk zal leiden tot een opleving van de Amerikaanse economie en, daarmee samenhangend, een grotere vraag naar olie.

De olieprijs wordt verder omhoog gestuwd door het langzame herstel van de olieproductie in de Golf van Mexico na de orkaan Ike. Bijna 80 procent van de olie-installaties in de Golf, waar ongeveer een kwart van de Amnerikaanse olievoorziening wordt geproduceerd, ligt nog plat.

Een verdere stimulans kwam van het nieuws dat China in augustus ruim 11 procent meer olie heeft ingevoerd dan een jaar eerder. De Chinese olie-import herstelde hiermee van een sterke daling in juli.