'Verbod short selling geen structurele oplossing'

Redactie

Het verbod op naked short selling, het ongedekt speculeren op een koersverlies, kan op korte termijn een positief effect hebben, maar het vormt geen structurele oplossing. Dit zegt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vandaag in een reactie op het verbod, dat sinds middernacht geldt voor naked short selling op financiële aandelen.

De VEB vindt dat naast het verbod steviger moet worden opgetreden tegen marktmanipulatie, zoals het verspreiden van geruchten om koersen te beïnvloeden. De VEB roept op tot actieve opsporing en afschrikwekkende straffen voor beleggers die opzettelijk een koers naar beneden drukken.

De maatregelen tegen naked short selling werden gisteravond laat aangekondigd door de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank, en blijven de komende drie maanden van kracht.

De VEB zegt een eventuele verlenging van de termijn van drie maanden alleen aanvaardbaar te vinden als de omstandigheden op de financiële markten zo uitzonderlijk blijven als ze nu zijn. De vereniging stelt dat anticiperen of speculeren op een koersdaling onderdeel is van de beleggingswereld en dat ook dient te blijven.

Bij gewoon short selling leent een belegger aandelen en verkoopt ze vervolgens in de hoop dat het aandeel gaat dalen. De belegger kan dan voor een lagere prijs de stukken kopen die hij moet teruggeven aan de persoon of instantie waarvan hij de aandelen in eerste instantie had geleend, bijvoorbeeld een groot pensioenfonds. Bij naked short selling verkoopt de belegger aandelen zonder deze eerst te hebben geleend.