FNV plakt doodshoofden op gascontainers

Redactie

Tussen de tien- en twintigduizend gegaste zeecontainers worden deze week in de Rotterdamse haven beplakt met een grote sticker met een doodskop. FNV Bondgenoten wil hiermee aandacht vragen voor de gezondheidsproblematiek van mensen die met de containers moeten werken. In een bijgevoegde brochure wordt opgeroepen de containers niet te openen als niet aan de veiligheidseisen is voldaan en de Arbeidsinspectie te waarschuwen.

"Slechts vijf procent van de zeecontainers is op de juiste manier gekenmerkt als het om gassing gaat", zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Jan de Jong. De risico's van werken met gegaste containers zijn volgens hem nauwelijks bekend bij havenwerknemers. Hij vindt dit een probleem 'dat buitengewoon serieus genomen moet worden'.

Containers worden in veel gevallen behandeld met giftige gassen, bijvoorbeeld om insecten buiten Europa te houden. Volgens De Jong is dit vaak niet nodig en zijn er 'heel vaak' goede onschadelijke methoden voor. "De stoffen die gebruikt worden om de containers te gassen, kunnen bij regelmatige inademing onder meer hersenbeschadiging tot gevolg hebben."

FNV Bondgenoten schreef in april al een brandbrief aan diverse ministers over de gegaste containers en de gebrekkige controle daarop, nadat vijftien havenarbeiders onwel waren geworden. De bond stelde toen dat iedere container een sticker met 'gegast' of 'niet-gegast' zou moeten hebben. Ook de SP heeft meermalen om meer aandacht voor de kwestie gevraagd.

De driedaagse stickeractie, die werknemers in pakhuizen en distributiecentra bewuster van het gevaar moet maken, gaat dinsdag van start.