'Rechercheur moet gehandicapte niet verhoren '

Redactie

Justitie begaat een grote fout door het verhoren van getuigen, slachtoffers en verdachten met een verstandelijke beperking voortaan aan politierechercheurs over te laten. Dat stellen vijf orthopedagogen en psychologen vandaag in de GPD-bladen.

Rechercheurs zouden onvoldoende in staat zijn de problematiek van verstandelijk gehandicapten te herkennen en niet altijd begrijpen wat ze bedoelen. Dat zou het risico met zich meebrengen dat er geen betrouwbare verklaring op papier komt, waardoor mogelijke daders vrijuit gaan.

De vijf orthopedagogen en psychologen vormen sinds 1997 op initiatief van de gehandicaptenzorg en de rechercheschool een 'verhoorpool'. Die ontstond uit onvrede over de wijze waarop verhoren met verstandelijk gehandicapten plaatsvonden.

Ook de politie toont zich volgens de GPD-bladen sceptisch over de nieuwe richtlijn, die per 1 november moet ingaan. De beheerders van de vijf verhoorstudio's hebben hun zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan de top van het Openbaar Ministerie.

Het OM verdedigt de nieuwe richtlijn in het artikel door onder meer te wijzen op de 'sterk wisselende kwaliteit' van de verhoren door de deskundigen die dat nu doen. Ook zouden de deskundigen, die jaarlijks ongeveer 140 verhoren doen, zich te veel als hulpverlener opstellen en zou het hun ontbreken aan juridische kennis.