Rest in peace Yankee Stadium!

Redactie

Amerika nam gisteren afscheid van een stukje sportgeschiedenis, het Yankee Stadium. Gistermiddag werd de laatste thuiswedstrijd van de Yankees in het legendarische stadion afgewerkt. De partij tussen de Yankees en de Baltimore Orioles werd voor de gelegenheid op de nationale televisie uitgezonden. Vandaag beginnen bouwvakkers aan de sloop van dit honkbalmonument.

Het 'Stadium' in de Bronx is niet zo maar een sportpaleis. "Meer dan alles nog is het stadion een kathedraal en niet alleen voor het honkbal, maar voor de sport in het algemeen", aldus Bill Madden, de honkbalcolumnist voor The New York Daily Mail.

Het was het thuishonk van talloze legendes zoals Babe Ruth en Joe DiMaggio. Miljoenen mensen zagen vanaf de tribunes hun helden sportgeschiedenis schrijven. De 'Diamant van de Bronx' is een begrip in New York. Het is het decor geweest van onnoembaar veel kinderdromen en zelfs voor toeristen die doorgaans de Bronx mijden als ze de Big Apple aandoen, was een bezoek aan het stadion vaste kost.

De Yankeefans beleven echter al een zwaar seizoen, want de Yankees spelen dit seizoen waardeloos. Ze staan op de derde plek in hun divisie, waardoor ze waarschijnlijk voor het eerst sinds 1993 de play-offs mislopen. Voor de fans en de rijke eigenaar Steinbrenner voelt dit als een geweldige afgang. Steinbrenner neemt sowieso met niks minder genoegen dan de landstitel en ook de fans zijn van oudsher enorm verwend en gewend geraakt aan successen.

De Yankees domineerden grote delen van de Amerikaanse honkbalgeschiedenis. In de jaren twintig en dertig onder Babe Ruth en van de late jaren veertig tot aan de jaren zestig met legendes Joe DiMaggio en later Mickey Mantle in de gelederen.

Maar ook in de jaren negentig was het team heer en meester met tussen 1996-2000 vier keer de titel op rij. Wat de slechte prestaties misschien nog wel het ergst maakt is dat de Yankees worden voorbijgestreefd door aartsrivaal The Boston Red Sox.

Volgend seizoen moet alles dus beter. Het nieuwe stadion, wat aan het oude grenst, is voor de start van volgens seizoen klaar. Het heeft veel uiterlijke kenmerken meegekregen van het oude, alleen moderner en commerciëler. Maar hoezeer het ook op het oude stadion lijkt, een stuk sportgeschiedenis gaat met de sloop toch verloren.


Foto bij: Rest in peace Yankee Stadium!  (foto: DAG)