Levenslang voor Australiër die op backpacker schoot

Redactie

De Australiër die vorig jaar in Melbourne een Nederlandse backpacker neerschoot toen die een vrouw te hulp schoot, is veroordeeld tot levenslang. Dat schrijven Australische media maandag. De 24-jarige vrouw overleefde de schietpartij, een 43-jarige Australiër werd ook geraakt en overleed. De 30-jarige verdachte, een oud-lid van de Hell Angels, had bekend.

De 26-jarige Nederlandse backpacker Paul de Waard werd in juni vorig jaar in Melbourne door twee kogels geraakt toen hij zag dat een vrouw op straat werd mishandeld en ingreep. Door Australische media werd hij geroemd als held. De Middelburger lag tien dagen op de intensive care. De Waard verloor tien liter bloed nadat een kogel zijn rechterlong raakte.

De rechter noemde het verontrustend dat de verdachte geen motief had voor de schietpartij. Wel heeft hij verklaard onder invloed te zijn geweest van alcohol, drugs en steroïden. Volgens de rechter zal de schietpartij voor de rest van het leven in het geheugen gegrift staan van de tweehonderd ooggetuigen.

De dader hoorde volgens de krant The Australian 'emotieloos' zijn vonnis. Het enige wat hij deed was zich omdraaien en glimlachen naar een groepje leden van de Hells Angels. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.