Aso-box moet rijgedrag verbeteren

Veerle (Volpez)

CDA-kamerlid De Rouwe zal minister Eurlings (Verkeer) morgen vragen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een zogenaamde aso-box. Het kastje zou bij notoire verkeersovertreders in de auto geïnstalleerd kunnen worden, waardoor hun rijgedrag zou moeten verbeteren. De bouwstenen voor een dergelijk apparaatje liggen al klaar.

"Net als het alcoholslot voor alcoholisten wil ik een beperkende maatregel voor deze notoire wetsovertreders, die zich niets aantrekken van de boetes die zij krijgen," aldus Kamerlid De Rouwe. De oproep tot onderzoek naar een dergelijke maatregel wordt gesteund door coalitiegenoot PvdA. "Het is misschien nog toekomstmuziek, maar de techniek van de navigatiesystemen schrijdt ook voort," meent Roefs. De PVV en VVD zijn nog huiverig.

De Rouwe meent dat veel weggebruikers last hebben van de groep van enkele duizenden automobilisten die met grote regelmaat de verkeerswet overtreden. Ondanks dat zij voor de rechter moeten verschijnen, lijken zij hun rijgedrag nooit te verbeteren. Ook nadat het rijbewijs bij deze groep ingenomen is, vallen zij na die periode terug in hun oude rijgedrag.

De aso-box zou het asociale rijgedrag van de chauffeurs op moeten merken. "Snelheidsbegrenzers via satelliet per wegvak bestaan al. Ook het registeren van bumperkleven en door het rode licht rijden moet straks lukken," meent CDA'er De Rouwe. Wanneer dergelijk gedrag geconstateerd wordt zouden er twee opties moeten zijn; of de auto stopt met rijden, of de politie leest na enkele maanden proeftijd de aso-box uit en in het ergste geval wordt het rijbewijs van de wegpiraat definitief ingenomen.

Een cruciaal aspect van de aso-box is dat de bestuurders weten dat er continu op hen gelet wordt. "De tijd dat je anoniem je boetes kon overmaken, zal voorbij zijn," aldus De Rouwe. Psychologen verwachten dat de wegpiraten juist door deze mentale dwang hun rijgedrag zullen verbeteren. Volgens VVD'er De Krom is een aso-box veel te ingewikkeld. "Alles valt of staat bij een goede pakkans van aso-gedrag op de weg. Als dat goed is geregeld, hoeft dit allemaal niet."

De aso-box is niet het eerste idee in deze kabinetsperiode voor een veiliger verkeer. Minister Eurlings steunde eerder ook plannen uit de Kamer voor een proef met een drugstest en een puntentest voor alcoholisten. Bij deze laatste maatregel geldt: twee keer geel is rood.