Nederlanders niet betrokken bij dood leider Uruzgan

Redactie

Bij het vuurgevecht dat leidde tot de dood van een stamleider in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn geen Nederlandse militairen betrokken. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie donderdag laten weten. De Afghaanse politie meldde dat de fatale schoten van Australische militairen kwamen.

Ruzi Khan, een voormalige politiecommandant, was een prominente leider van de Barakzai-stam. Zijn strijders vechten aan de kant van de NAVO-militairen, aldus het ministerie van Defensie.

Ruzi Khan werd woensdagavond gedood in een nachtelijk vuurgevecht tussen Taliban, Australische militairen, Afghaanse nationale politie en tribale strijders bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Ook twee lijfwachten van Ruzi Khan vonden de dood, meldde de politie in Uruzgan. Hij bevond zich in een woning die door buitenlandse militairen was omsingeld. Het zou gaan om een 'complex vuurgevecht', zo laat een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

Het Australische ministerie van defensie zei dat de Australiërs vanuit verschillende plekken waren beschoten en uit zelfverdediging hadden teruggevuurd. Aan Australische zijde vielen geen slachtoffers. "Het is mogelijk dat een aantal Afghaanse politiemannen is gedood", aldus het Australische ministerie.

Ruzi Khan was zowel stamleider als militieleider, en als zodanig een belangrijk man in Uruzgan. De Afghaanse president Hamid Karzai zei zijn dood te betreuren. Hij zei dat sprake was van 'een misverstand tussen buitenlandse en lokale troepen'.