F1: Uitslag GP ItaliŽ

Sabine (sbientje)

Sebastian Vettel heeft op een nat Monza zijn eerste Grand Prix gewonnen. De Duitser haalde maximaal voordeel uit zijn pole position en hield Kovalainen en Kubica achter zich.

In de uren voor de start had het regelmatig geregend en de baan was nog erg nat. Daarom werd besloten tot een rollende start achter de Safety Car, met het complete veld op regenbanden. Bourdais bleef achter op zijn vierde plaats op de grid en werd teruggeduwd naar de pits. Daar had het team moeite om de wagen aan de praat te krijgen en sloot de coureur met een ronde achterstand achter het veld aan.

Bij het begin van ronde drie werd het veld losgelaten. Vettel kon makkelijk de leiding behouden en het veld ging zonder brokken van start. Hamilton miste opnieuw een chicane bij het inhalen van Räikkönen, maar gaf netjes de plaats terug. Aan de voorkant van het veld sneed Vettel een chicane af, maar kon aan de leiding blijven. Räikkönen had veel moeite om de Force India van Fisichella in te halen, en Hamilton had daar een ronde later minder moeite mee.

In de eerste Lesmo reed Hamilton makkelijk voorbij aan Räikkönen, na een foutje van de Fin. Massa plaatste een aanval op Rosberg voor de vierde plaats, wat lukte. Fisichella reed zijn voorvleugel stuk op Coulthard's wagen en gleed in de Parabolica de grindbak in. Hamilton ging vrij gemakkelijk door het veld heen. Hij schoof Glock aan de kant en remde Kubica simpel uit.

Vettel opende in ronde 18 de eerste pitstopserie. Met meer regen op komst bleef de Duitser op regenbanden. Dat gaf de leiding aan Kovalainen, die vier ronden later binnen kwam. Ook Webber en Massa kwamen binnen, wat de leiding terug gaf aan Vettel. Hamilton, die nog niet was gestopt, was meer dan twee seconden per ronde sneller dan de leider en reed het gat makkelijk dicht. Na zijn pitstop viel hij terug tot plaats tien.

Coulthard nam de gok met intermediates omdat een droge lijn zich vormde op de baan. Hij miste direct de eerste chicane, maar kon het tempo van de rest aardig bijhouden. Ook Alonso en Barrichello namen hetzelfde risico en waren direct snel. Dat was het signaal voor diverse andere teams om dezelfde keuze te maken.

In ronde 36 kwam ook leider Vettel binnen voor intermediates. Hij had meer dan een halve minuut voorsprong op de nummer twee en kon in de koppositie weer de baan oprijden. De vierde plaats werd zwaar bevochten door Alonso, Heidfeld en Massa, en even later sloot ook Hamilton aan.

De baan droogde zienderogen op en Räikkönen verbeterde de snelste raceronde continu. Hij reed simpel naar de negende plaats van Piquet. Webber probeerde Hamilton in te halen voor de zevende positie, maar raakte de McLaren en moest tijdelijk afhaken. Coulthard en Nakajima raakten elkaar in de Parabolica harder en beide auto's liepen schade op. Er bleven wat brokstukken achter op het asfalt, maar dat leverde geen problemen op voor de andere coureurs.

Vettel reed naar een prachtige overwinning toe. Kovalainen en Kubica maakten het podium vol. Hamilton pakte twee punten en Massa drie, maar Räikkönen eindigde buiten de top acht.

Voor meer F1-nieuws kijk je op FOK!sport!