Nederland achter akkoord Zimbabwe

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen steunt het akkoord dat donderdagavond in Zimbabwe werd bereikt. De CDA-bewindsman heeft de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai donderdagmiddag gesproken en hem gezegd diens optimisme over de deal te delen.

Nederland kijkt volgens Verhagen welwillend naar steun voor het Afrikaanse land. Hij noemt het akkoord een 'akkoord dat recht doet aan de wil van de bevolking'. Het is volgens hem een enorme stap vooruit. "Een akkoord geeft Zimbabwe na jaren van geweld, terreur en verschrikkelijke armoede eindelijk weer hoop op een betere toekomst."

Bij de presidentsverkiezingen eind maart haalde Tsvangirai meer stemmen dan de zittende president Robert Mugabe. Een tweede verkiezingsronde ontaarde in geweld tegen de bevolking en tegen Tsvangirai en aanhangers van zijn partij MDC. Tsvangirai vluchtte daarop enkele dagen in de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Harare.

Nederland en andere EU-lidstaten verwierpen de verkiezingsuitslag en steunden Tsvangirai in zijn onderhandelingen voor een deling van de macht. Verhagen sprak daar de afgelopen tijd meerdere keren over met hem. Zo'n machtdeling is nu ook overeengekomen. Mugabe blijft president, maar Tsvangirai wordt een soort eerste minister met ruime verantwoordelijkheden, zei de Nederlandse adviseur van Tsvangirai, Peter Hermes donderdagavond in actualiteitenrubriek Nova

Hermes spreekt van een historische doorbraak in Zimbabwe. Het is volgens hem een overgangssituatie die over twee jaar een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen moet opleveren. Van een stabiele situatie is nog geen sprake, zegt Hermes. Mugabe kan namelijk ministers en dus ook Tsvangirai ontslaan. "Het akkoord betekent pas iets als blijkt dat het werkt."


(foto: DAG)