Persmuseum toont censuur

Redactie
In het Persmuseum in Amsterdam opent morgen de tentoonstelling Censuur!. De expositie geeft een beeld van de verschillende vormen van censuur van de afgelopen eeuwen.

Speciale aandacht is er voor de manieren waarop journalisten, schrijvers en activisten daaraan probeerden te ontkomen. Niet alleen Nederland maar ook andere landen komen aan bod.

Dat maakte het museum vandaag bekend. Een van de topstukken is een exemplaar van het boek 'Emile, of over de Opvoeding' van Jean-Jacques Rousseau. Omdat het werk in zijn thuisland Frankrijk was verboden, liet hij het in Amsterdam drukken. Om de Franse autoriteiten op het verkeerde been te zetten, staat in het boek dat het in Londen is uitgegeven.

Verder zijn er zogeheten Tarnschriften uit nazi-Duitsland. Van de buitenkant zien ze eruit als onschuldige damesromans, maar binnenin staat hoe Hitler kan worden afgezet. Ook is er aandacht voor de positie van De Telegraaf in de Eerste Wereldoorlog. Nederland was toen neutraal, maar deze krant was fel anti-Duits. Daardoor belandde de hoofdredacteur in de cel.

Censuur! bestaat uit objecten uit de eigen collecties van het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, dat in hetzelfde gebouw zit. De tentoonstelling loopt tot en met 9 november.