Defensie sluit langer verblijf Uruzgan niet uit

Redactie

Het is niet uitgesloten dat Nederland over drie jaar nog steeds militairen levert voor de missie in Uruzgan. Dat zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) gisteravond in Pauw & Witteman. De tv-uitzending werd vorige week opgenomen in Kamp Holland.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde eerder in met een verlenging van de missie met nog twee jaar tot eind 2010. Om die brede steun te krijgen, moest het kabinet toezeggen dat de troepen tegen die tijd echt weg zijn uit Uruzgan. Van Middelkoop stelt dat enkel is afgesproken dat Nederland dan niet meer de militaire verantwoordelijkheid draagt.

Volgens hem betekent het niet dat daarna geen Nederlandse militairen meer actief zijn in Afghanistan. "We zijn over drie jaar nog steeds lid van de Navo en de Navo heeft getekend voor een veel langer verblijf."

GroenLinks-leider Femke Halsema zei dat het kabinet destijds de Tweede Kamer heeft misleid door te spreken van een opbouwmissie. In de praktijk is daar volgens haar geen sprake van.