Wit protest tegen criminaliteit Mexico

Redactie
Meer dan driekwart van de 100.000 toeschouwers van de voetbalwedstrijd Mexico - Jamaica was gisteravond in Mexico-Stad in het wit gekleed. Ze betoogden daarmee tegen de uiterst gewelddadige en toenemende misdaad in het land.

Het nationale elftal verscheen ook in het wit in plaats van het gebruikelijke groen voor de wedstrijd in het Azteca stadion. Mexico won met 3-0.

Meer dan 2700 mensen vonden in Mexico dit jaar alleen al een gewelddadige dood als gevolg van de golf van criminaliteit die sinds 2006 enkel lijkt aan te zwellen.

Vorig weekeinde betoogden in de hoofdstad van Mexico 150.000 mensen tegen de misdaad. Aanleiding vormde de ontvoering van en moord op een 14-jarig jongetje, Fernando Martí. Hij was de zoon van een bekende zakenman.

President Felipe Calderón heeft 45.000 militairen op de been gebracht om onder meer de drugscriminaliteit te bestrijden. Hij heeft bezworen de misdaad binnen honderd dagen in tomen.

Waarnemers vrezen dat dit een erg moeilijke opgave is. In delen van het land neemt het gezag van de staat steeds verder af en maken bendes de dienst uit.