Thaise premier weigert op te stappen

Redactie
De Thaise premier Samak Sundaravej is niet van plan af te treden naar aanleiding van de aanhoudende protesten tegen hem. Dat heeft de premier gisteren gezegd, terwijl demonstranten in Bangkok voor de vijfde dag zijn kantoor bezetten. In sommige toeristenoorden hinderden betogers het trein- en vliegverkeer.

De bezettingsactie wordt georganiseerd door de Volksliga voor Democratie (PAD), een conservatieve protestgroep die zich vereenzelvigt met de monarchie en het leger. Volgens de PAD is premier Samak een stroman van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 bij een staatsgreep werd afgezet en naar Engeland vluchtte. Thaksins vertrek was het resultaat van maandenlang demonstreren door de PAD, waarmee de groep het leger zover kreeg een staatsgreep te plegen. Samak beschuldigt haar ervan dat scenario te willen herhalen

Premier Samak heeft zaterdagavond een gesprek met de koning, Bhumibol Adulyadej. In een interview voorafgaand aan dat overleg rekende hij af met geruchten als zou de vorst hem willen aansporen zijn functie neer te leggen, door te zeggen dat hijzelf het gesprek had aangevraagd. De mateloos populaire koning bezit formeel geen macht, maar is er in de zes jaar dat hij op de troon zit al vaker in geslaagd om de verhitte gemoederen te bedaren.

"Ik treed niet af. Ik zal dit land regeren en door alle problemen heen leiden", zei Samak, en hij benadrukte dat zijn partij in december eerlijk de verkiezingen won, de eerste sinds de staatsgreep van 2006. Samak heeft voor zondag beide huizen van het parlement in een spoedzitting bijeengeroepen om een politieke oplossing te vinden voor de crisis.

Duizenden demonstranten bevolken nog altijd het terrein rond het kantoor van de premier. Hun aantal varieerde de afgelopen dagen van twee- tot dertigduizend. Een van de protestleiders zei dat de demonstratie zich heeft ontwikkeld tot een ware volksrevolutie. De protestgroep stelt dat de democratie naar westers model in Thailand corruptie in de hand werkt en wil staatshervormingen, waarna nog maar dertig procent van het parlement rechtstreeks gekozen wordt en de rest wordt aangesteld.

Intussen begint ook het voor de Thaise economie zo belangrijke toerisme te lijden onder de protesten. De vliegvelden van Phuket en Krabi in het zuiden waren zaterdag voor de tweede dag gesloten. Demonstranten verhinderen dat passagiers het vliegveld binnengaan. De autoriteiten zeiden dat het niet duidelijk is wanneer de vluchten worden hervat. De luchthavens van Bangkok ondervinden nog geen hinder van de acties. Medwerkers van de spoorwegen meldden zich zaterdag voor de tweede dag op rij massaal ziek, waardoor zeventig treinen moesten worden geannuleerd.