Haarlem wil snelle uitlevering oorlogsmisdadiger

Redactie

De Duitse regering moet de oorlogsmisdadiger Claas Karel Faber zo snel mogelijk aan de Nederlandse autoriteiten uitleveren. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet daartoe extra druk uitoefenen op de Duitse regering, schrijft de Haarlemse gemeenteraad in een brief aan Verhagen. De raad nam gisteren unaniem een motie aan om vaart te zetten achter de uitlevering.

Gezien de hoge leeftijd van de uit Haarlem afkomstige SS'er Faber zou de tijd voor het uitvoeren van het vonnis dringen. Een Nederlandse rechtbank veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog tot levenslang, maar hij wist in 1951 uit de gevangenis te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Enkele jaren geleden werd bekend dat hij in de buurt van München woont. In de brief legt de gemeenteraad uit dat deze situatie leidt tot 'grote gevoelens van onrechtvaardigheid in Haarlem'.

De Duitse regering wees Fabers uitlevering in de jaren vijftig af, omdat hij de Duitse nationaliteit bezat. SS'ers kregen bij aantreding de Duitse nationaliteit. Een strafzaak werd jaren later geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs en een Nederlands verzoek om Faber zijn straf in Duitsland te laten zitten, werd afgewezen. Vorig jaar concludeerde de Duitse justitie dat de zaak niet kon worden heropend vanwege een gebrek aan nieuwe feiten of bewijsmiddelen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) schreef dit voorjaar in een brief aan de Tweede Kamer dat hem "geen juridische mogelijkheden meer resten buiten dat wat reeds aan Duitsland is gevraagd". Verhagen was vandaag niet direct bereikbaar om aan te geven in hoeverre hij nog wel mogelijkheden ziet om de in 1922 geboren Faber zijn straf te laten uitzitten.