Nog drie politiechefs zonder AIVD-verklaring

Redactie

Nog drie hoge politiefunctionarissen hebben geen actuele verklaring van geen bezwaar van de inlichtingendienst AIVD. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vandaag in antwoorden op Kamervragen.

De vragen waren gesteld nadat was gebleken dat de korpschef van de politie Zeeland geen verklaring van geen bezwaar (VGB) had gekregen van de AIVD. Hem werd daarom in juli de wacht aangezegd, al leek zijn positie ook onhoudbaar vanwege problemen die spelen binnen het korps.

De veiligheidsdienst AIVD doet onderzoek naar het verleden van personen die een vertrouwensfunctie hebben om te kijken of deze mensen chantabel zijn. Deze screening moet elke vijf jaar worden herhaald.

De korpschef van de politie Zeeland Fup Goudswaard, kreeg de verklaring niet vanwege privéomstandigheden. Naar eigen zeggen waren die privéomstandigheden dat hij in het verleden een buitenechtelijke relatie heeft gehad.

Ter Horst schrijft de Kamer dat 'op dit moment' er nog één korpschef en twee plaatsvervangende korpschefs zijn die geen verklaring geen bezwaar hebben voor hun huidige vertrouwensfuncties. Deze drie personen kregen eerder wel een VGB van de AIVD. Naast de drie korpschefs zijn er nog vijf andere politiefunctionarissen, net onder het niveau van de korpsleiding, die ook niet in het bezit van een VGB zijn, schrijft Ter Horst.

Voor alle functionarissen is volgens de minister inmiddels een VGB aangevraagd. Ter Horst noemt geen namen van de drie hoge politiefunctionarissen die geen actuele VGB hebben, maar een van hen moet de plaatsvervangend chef van het korps Rotterdam-Rijnmond zijn, Hans Vissers. Hij is de beoogd interim-korpschef in Zeeland, maar kan daar pas worden aangesteld als de AIVD zijn screening heeft afgerond, zo werd twee weken geleden bekend.