Steeds meer leraren onderhandelen zich rijk

Redactie

Leraren weten wat ze waard zijn. Sinds de berichten over lerarentekorten onderhandelen docenten tijdens sollicitatiegesprekken over hun salaris. Dat gebeurde tot een paar jaar geleden niet. "We hadden een cao en die was duidelijk", licht directeur van het christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag vandaag in de Volkskrant toe. "Nu onderhandelen ze allemaal."

De krant maakte een rondgang onder schooldirecteuren. Allen constateren de nieuwe assertiviteit van leraren. Scholen overbieden elkaar om een leraar bij de ander weg te kapen. De rector van het Alkmaarse Murmellius-gymnasium geeft met tegenzin toe dieper in de buidel te tasten dan vroeger. Een leraar klassieke talen van zijn school werd benaderd door een andere school die een hogere schaal bood.

Sommige scholen doen bewust niet mee aan de strijd. Om die reden beginnen ze het schooljaar met openstaande vacatures. De kansen voor onbevoegden nemen daardoor toe. Soms staan er zelfs eerstejaars studenten voor de klas, schrijft de krant. Volgens het ministerie zouden in Utrecht, Gelderland en Flevoland de meeste onvervulde vacatures zijn.

Scholen geven in de krant aan te schuiven in het rooster of te schaven aan het aantal uren. Dan duikt het volgende probleem op, namelijk het verplichte aantal lesuren. "Als we vacatureprobleem niet oplossen, gaan we de urennorm niet halen", zegt een schooldirecteur.