Iran en Nigeria sluiten deal kerntechnologie

Redactie
Iran gaat met Nigeria samenwerken aan de ontwikkeling van nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden. Dat heeft de Iraanse regering gisteren bekendgemaakt.

Volgens Iran heeft het land het recht om een atoomprogramma te ontwikkelen ten behoeve van energievoorziening, omdat 'fossiele brandstoffen op een dag opraken'. Dat zei de Iraanse onderhandelaar Mohammed Ali Zeyghami, die namens Iran de onderhandelingen met Nigeria voerde.

Het Nigeriaanse ministerie van buitenlandse zaken benadrukte dat er geen sprake was van samenwerking op het gebied van wapenontwikkeling. "Nigeria zal nooit een overeenkomst met Iran aangaan die te maken heeft met wapens,"zei Tijananni Kaura, een hoge ambtenaar van het ministerie.

Er werden geen details van de overeenkomst bekendgemaakt. Iran weigert systematisch in te gaan op de eisen van de Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie om te stoppen met het verrijken van uranium. Die partijen verdenken Iran er sterk van dat het land bezig is de technologie aan te zullen wenden voor het ontwikkelen van kernwapens.

Nigeria is weliswaar de grootste olieproducent van Afrika, maar door jaren van verwaarlozing en corruptoie in de energiesector is het land nauwelijks in staat van die rijkdom gebruik te maken. De bevolking krijgt maar een paar uur dag elektriciteit te gebruiken en de industrie is aangewezen op het gebruik van dure dieselgenerators om draaiende te blijven.