Justitie wil Haagse inbrekers plukken

Redactie

Tegen vier Hagenaren zijn vandaag celstraffen tot 4,5 jaar geëist voor meerdere bedrijfsinbraken. Ook wil het Openbaar Ministerie in Den Haag dat zij ruim dertigduizend euro aan veronderstelde criminele inkomsten inleveren. De verdachten zijn tussen de 19 en 24 jaar en gingen volgens justitie sinds eind vorig jaar op strooptocht in onder meer Den Haag, Soesterberg, Harderwijk, Bussum en Werkendam.

Ze hadden het volgens justitie voorzien op winkelwaar als sigaretten, parfum en kleding. De bewijslast omvat onder meer DNA-materiaal van de verdachten in de bestolen winkels. De vier ontkennen betrokkenheid.

Het OM schetst een beeld van grondig voorbereide kraken. Zo zouden de verdachten een paar dagen voor de inbraak een winkel hebben bezocht en de omgeving hebben verkend. Op de dag van de inbraak trokken ze eropuit met een auto en een bestelbusje met daarin twee scooters. De vier gingen vervolgens op de scooter naar de winkel om een tegel door de ruit te gooien. De buit en de scooters werden vervolgens weer in het busje geladen. In de auto keerden zij huiswaarts om de volgende dag het volgeladen busje te halen.

Drie verdachten werden eind februari op heterdaad betrapt. De vierde verdachte zat toen al ruim een week vast op verdenking van een gewapende overval op een juwelier in Geldermalsen. De uitspraak volgt vrijdag 12 september.