Moord op Willem van Oranje opnieuw onderzocht

Redactie
Het Delftse kennisbedrijf DelftTech gaat de moord op prins Willem van Oranje met de modernste technieken opnieuw onderzoeken. Het bedrijf hoopt dat de technische reconstructie van de moord op 10 juli 1584 nieuwe informatie oplevert.

DelfTech begint, in samenwerking met Museum het Prinsenhof, op 1 september met het onderzoek, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

Het onderzoek begint met een driedimensionale laserscanning van de plaats delict, zodat de exacte maten van de ruimte bekend zijn. Vervolgens zal de politie Zeeland een afgietsel maken van de kogelgaten. Daarvoor zal de glasplaat die de kogelgaten afschermt, worden verwijderd. Ook komt er nog ballistisch onderzoek naar de kogels.

De politie Midden en West-Brabant voert een onderzoek naar bloedsporen uit. Een zogeheten luminolonderzoek moet uitwijzen of er bloedresten zijn te traceren. De chemische stof luminol licht op bij contact met bloed. Gevonden bloedsporen kunnen een patroon vormen dat aanwijzingen geeft over de positie van het slachtoffer. Tevens kan DNA-materiaal worden veiliggesteld.

Tenslotte is een röntgenonderzoek gepland, waarmee eventuele loodresten zijn te traceren. Het Nederlands Forensisch Instituut komt in actie voor pathologisch onderzoek. De resultaten zullen eind november bekend zijn.

Balthasar Gerards staat bekend als de moordenaar van prins Willem van Oranje, ook bekend als Willem de Zwijger. De onderzoekers willen de moord op de prins tot in detail reconstrueren.