Herfkens mag duizenden euro's houden

Tim (TheVerve)

Voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking Herfkens hoeft het geld dat zij ten onrechte gekregen heeft niet terug te betalen aan de staat. Het geld dat Herfkens in het verleden kreeg van het ministerie van Buitenlandse Zaken was bedoeld om haar appartement te bekostigen in New York.

Vandaag meldde minister Maxime Verhagen hij de conclusie had getrokken dat Herfkens niet verwijtbaar heeft gehandeld tegenover zijn departement. Verhagen liet dit weten door middel van een brief aan de Tweede Kamer. Herfkens zegt blij en opgelucht te zijn dat de kwestie de wereld uit is. Ze vertelde nogmaals te betreuren dat zij de regels van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP heeft overtreden, ''ook al heb ik dat niet bewust gedaan.''

Toen Herfkens hoorde over de fout die gemaakt was, bood ze de UNDP aan om een jaar lang gratis te werken voor de VN Millennium Campagne. ''Ik wil hiermee duidelijk maken hoe belangrijk voor mij de wereldwijde strijd tegen armoede is, waaraan ik nu weer al mijn energie kan wijden'', zo zegt de voormalig bewindsvrouw. Verhagen meldt dat Buitenlandse Zaken in de periode 2002 tot 2006 vergoedingen zijn toegekend aan Herfkens volgens het toenmalige beleid. De vergoedingen zouden de huur- en verhuiskosten van haar moeten dekken. De vergoedingen waren echter in strijd met de regels van Herfkens' werkgever, de VN.

Drie jaar lang Ontving Herfkens 7.000 dollar per maand van het ministerie van Buitenlandse Zaken als vergoeding voor haar woonlasten. Dit kwam bovenop haar toch niet misselijke VN-salaris van 18.000 dollar bruto per maand. Ze woonde in een chique appartement in Manhattan op loopafstand van haar werk. Ook werden tot twee keer toe haar verhuiskosten door de Nederlandse staat betaald.