VVD moet tegen terreur van middelmaat strijden

Redactie
Mark Rutte wil de VVD neerzetten als een optimistische partij, die mensen de ruimte geeft iets van hun leven te maken. "De VVD gaat in het offensief tegen de terreur van de middelmaat. Vóór de hardwerkende Nederlander die vorm en inhoud geeft aan de eigen toekomst."

Dat staat in de concept-beginselverklaring van de VVD, die partijleider Rutte vandaag heeft gepresenteerd. Ze moet de huidige, die uit 1980 dateert, vervangen.

Rutte wil dat de VVD ook "strijdt voor verheffing van de onderklasse: door goed onderwijs en door mensen niet afhankelijk te maken van een overheid, maar hen helpen op eigen benen te staan".

Volgens het concept-beginselprogramma is onderwijs onontbeerlijk om mensen te verheffen uit achterstand en armoede. Goed onderwijs gedijt volgens Rutte het beste in een kleinschalige omgeving. "Leraren zijn voor de VVD de sleutel tot het succes in het onderwijs. Zij dienen de ruimte te krijgen om hun vak optimaal uit te oefenen." Overdracht van kennis moet daarbij voorop staan.

Rutte legt de nadruk op de liberale beginselen van de VVD. Vrijheid en verantwoordelijkheid ziet hij als het hoogste goed. Gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid vloeien daaruit voort.

De beginselverklaring pleit verder voor goed burgerschap, ook van immigranten. "De Nederlandse samenleving vindt haar oorsprong in de joods-christelijke traditie, het humanisme en de Verlichting. Deze beschavingsfundamenten vormen samen met de Nederlandse taal, de vaderlandse geschiedenis en de Grondwet de grondslag van onze nationale identiteit."