'Orkaan Gustav teistert Caraïbisch gebied'

Michel (OA)

Zondagavond laat ontstond tropische storm Gustav in het Caraïbisch gebied. De storm die zich snel ontwikkelde tot een orkaan van eerste categorie nam vervolgens de Dominicaanse Republiek en Haïti op de korrel. De storm trok gisteren over Haïti en zorgde daar voor veel problemen. Grote delen van het land werden blank gezet toen Gustav met windsnelheden van bijna 100 km/u over het land trok. Dagblad De Standaard meldt dat er vijf mensen zijn omgekomen, onder andere door instortende huizen en een explosie.

Gisterenochtend werd Haïti bereikt met windsnelheden van 140 km/u waarna de storm verder richting Cuba trok. De kans is reëel dat de storm onder Cuba langstrekt met nog hogere windsnelheden. Op Haïti verzwakte Gustav tot een tropische storm maar daarmee is het gevaar nog lang niet geweken. Door het warme water van de Golf van Mexico zal de storm opnieuw aantrekken, vermoedelijk tot een orkaan van derde categorie.

Het exacte pad van Gustav blijft onduidelijk, de modellen verschillen, maar mogelijk ligt New Orleans, na exact drie jaar, opnieuw in de vuurlinie.

In 2005 werd New Orleans zeer zwaar getroffen door Orkaan Katrina. Toen vielen er ruim 1800 doden en was er voor 80 miljard dollar schade. De storm ging destijds als orkaan van derde categorie aan land nabij New Orleans.

De mogelijk effecten van Gustav zijn al direct merkbaar. Gustav bedreigt de oliewinning in de Golf van Mexico. De oliemarkt reageerde gisteren en vandaag in ieder geval direct door hogere prijzen te noteren.

Voor meer nieuws en wetenswaardigheden omtrent natuurverschijnselen bezoek je het topic in De Elementen.

Met dank aan Frutsel voor de tekst.