Roofmoord op Nederlander in Zuid-Afrika

Michel (OA)

Afgelopen maandag is een 66-jarige Nederlander omgekomen bij een roofoverval in Zuid-Afrika. Drie gewapende mannen waren het huis van de man in de stad Pretoria binnengedrongen en schoten de man in het bijzijn van zijn vrouw dood. De daders zijn voortvluchtig.

De man schrok wakker en wilde kijken wat er aan de hand was. De overvallers die door het badkamerraam waren binnengekomen, stonden inmiddels in de slaapkamer en schoten de man in zijn borst. De vrouw werd vervolgens vastgebonden, waarna de rooftocht door het huis begon. Onder andere trouwringen, een plasma-tv en juwelen zijn buit gemaakt. De politie heeft de vrouw verhoord om een signalement van de daders te krijgen.

Vorige maand vond een bijna identieke roofoverval plaats in Pretoria, waarbij ook de man voor de ogen van zijn vrouw werd doodgeschoten. Volgens een medewerker van de Nederlandse ambassade gaat Pretoria momenteel gebukt onder een golf van overvallen. "De daders zijn uit op mensen bij wie wat te halen valt. Niet alleen expats, maar ook Zuid-Afrikanen zijn daar de dupe van."

In Pretoria wonen honderden Nederlanders, die over het algemeen in dienst zijn bij multinationals.