Acht doden bij aanslag Pakistan

Redactie

Bij een aanslag op de woning van een Pakistaans parlementslid zijn vangochtend acht mensen omgekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het huis van Waqar Ahmed Khan in Swat werd beschoten met raketten en een bom. Khan zelf overleefde de aanslag, maar een broer, twee neven en vijf lijfwachten kwamen om het leven. Vermoed wordt dat de Taliban achter de aanval zitten.

Tehrik-e-Taliban, de overkoepelende organisatie van de Taliban in Pakistan, werd door de regering verboden verklaard. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is het een 'terroristische groepering'.

De strijd tussen het leger en de rebellen uit de grensregio is de laatste weken aanzienlijk toegenomen. Donderdag kwamen bij een wapenfabriek nabij de hoofdstad Islamabad door twee zelfmoordaanslagen 67 mensen om het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond. Sindsdien vonden bij gevechten in de Swatvallei en de stad Hangu minstens vijftig mensen de dood.

Het leger ondernam zaterdag ondersteund door helikopters een aanval op rebellen in de Swatvallei en doodde 37 tegenstanders, zei een legerwoordvoerder. Aan de zijde van de strijdkrachten zouden twee doden zijn gevallen.

De aanslag op het huis van het parlementslid wordt gezien als een wraakoefening voor de acties van het Pakistaanse leger. Gisteren wees de Pakistaanse regering een aanbod tot een staakt-het-vuren van de Taliban af.