Steunbetuiging Iran aan Ahmadinejad

Redactie

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft krachtig steun betuigd aan het beleid van president Mahmoud Ahmadinejad en er bij hem op aangedrongen zich voor te bereiden op een tweede ambtstermijn van vier jaar.

Ahmadinejad heeft veel kritiek te verduren vanwege zijn economisch beleid. Hij won de verkiezingen met de belofte elk gezin te laten delen in de olierijkdom van Iran, maar het enige wat de Iraniërs merken is dat de prijzen van voedsel en brandstof de hoogte in schieten, evenals de werkloosheid. Maar Khamenei prees zaterdag de president en diens kabinet, omdat zij tegenover de 'buitensporige eisen' van het Westen overeind zijn gebleven en de waarden van de Islamitische Revolutie van 1979 hebben doen herleven, meldden Iraanse staatsmedia zondag.

Khamenei prees Ahmadinejad ook, omdat hij 'een tendens naar verwestersing' in de regering is tegengegaan. Hij doelde daarmee op de vorige president Mohammad Khatami, die aanstuurde op democratische hervormingen en toenadering tot het Westen.

Ahmadinejad toonde zich zondag in zijn nopjes met de steunbetuiging van Khamenei, die in Iraanse staatszaken het laatste woord heeft. Diens stempel van goedkeuring 'is een schitterende medaille op onze harten', zei Ahmadinejad volgens het staatspersbureau Irna.