EU gaat reisverbod familie Karadzic opheffen

Redactie

De Europese Unie zal binnenkort het reisverbod voor de naaste familie van Radovan Karadzic opheffen. Zij kunnen de vroegere Bosnisch-Servische president dan opzoeken in de Scheveningse gevangenis van het Joegoslavië-Tribunaal.

Dat melden bronnen in Brussel. De procedure om het reisverbod op te heffen is inmiddels begonnen. Waarschijnlijk dat Karadzic in september bezoek kan ontvangen van zijn vrouw, kinderen en vier kleinkinderen.

Zij kregen onlangs hun paspoort terug van de speciaal vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina, Miroslav Lajcak. Hij had de passen ingenomen omdat ze ervan verdacht werden Karadzic te helpen in de jaren dat hij zich schuil hield voor het tribunaal.

Dochter Sonja zei eerder dat een bezoek aan Den Haag moeilijk zou zijn. Het gezin heeft onvoldoende geld en Karadzic' vrouw Ljiljana zou te ziek zijn om de reis te maken.

Karadzic werd op 21 juli gearresteerd in Belgrado. Hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid, onder meer in juli 1995 in de moslimenclave Srebrenica. Daar vermoordde het Bosnisch-Servische leger meer dan 7000 moslimmannen en -jongens.


Naaste familie van Radovan Karadzic   (foto: ANP)