Meer doden in Mexico door geweld drugscriminelen

Redactie
Geweld door drugscriminelen heeft in Mexico dit jaar tot dusver 2682 levens geëist. Dat zijn er al meer dan in heel 2007, toen door onder meer afrekeningen tussen drugskartels 2673 mensen de dood vonden.

Dat heeft de Mexicaanse krant El Universal gisteren gemeld op gezag van bronnen bij justitie. Bijna de helft van moorden van dit jaar werden gepleegd in de noordelijke deelstaat Chihuahua die aan de Verenigde Staten grenst. Drugsbendes uit de in Chihuahua gelegen stad Ciudad Juárez zijn in een felle strijd verwikkeld met een berucht kartel in de naburige deelstaat Sinaloa. In Sinaloa zijn dit jaar volgens El Universal al 516 doden gevallen door geweld door drugsbendes.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft dit jaar tienduizenden extra militairen en politiemensen naar de noordelijke deelstaten gestuurd voor het bestrijden van de drugsbendes. De maatregel heeft tot dusver weinig effect gehad. Geregeld duiken berichten op over politiemensen of militairen die het op een akkoordje met drugscriminelen hebben gegooid.