Somberheid over Nederlandse economie

Redactie
De economische groei komt volgend jaar uit op 1 procent, een kwart procent minder dan eerder geraamd. Volgens ingewijden blijkt dat uit nieuwe, nog vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Ook over de ontwikkeling van de koopkracht is het CPB somberder. Voor vrijwel alle huishoudens zijn de vooruitzichten ongunstiger dan bij de vorige prognose. Volgens eerdere CPB-ramingen zouden de minima volgend jaar tot 1 procent koopkrachtverlies lijden.

De inflatie zal volgens het planbureau volgend jaar 3,8 procent bedragen, 0,3 procent meer dan eerder becijferd.

De ministers zijn terug van vakantie en beginnen morgen aan de reeks van vergaderingen over de begroting voor volgend jaar. Dat gebeurt dus aan de hand van cijfers die nog ongunstiger zijn dan voor hun vakantie. Het is de regering heel wat waard om bij sterk oplopende inflatie de koopkracht op peil te houden, vooral voor de laagste inkomens.

Minister Wouter Bos van Financiën wil de voorgenomen verhoging van de btw van 19 naar 20 procent met een jaar uitstellen. Dat is goed voor de koopkracht van de burgers. Met de opbrengst van 2 miljard euro zou de WW-premie voor werknemers worden geschrapt. Dat laatste is goed voor de werkgelegenheid. CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil vasthouden aan de afgesproken WW-maatregel.