Studenten willen slechtste koppelbaas ontmaskeren

Redactie
De verkiezing van 'huisjesmelker van het jaar' richt zich dit jaar specifiek op kamerbemiddelaars. De initiatiefnemers hopen zo dat de politiek de ogen opent voor de vaak louche handelwijzen van deze zogenoemde koppelbazen. Ook moeten gemeenten en woningcorporaties hun verantwoordelijkheid nemen, zoals de afgelopen jaren huisjesmelkers zijn aangepakt.

Koppelbazen zouden misbruik maken van de heersende woningnood door honderden euro's op te strijken voor het bemiddelen tussen kamerzoekende en aanbieder. Het gaat dan bijvoorbeeld om contractkosten, inschrijfgeld en sleutelgeld.

De jongerenorganisatie van de SP Rood en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) trappen de jaarlijkse verkiezing vandaag op ludieke wijze af. Op de Informatie - en Sportmarkt op de Uithof in Utrecht gaat een 'koppelbaas' eerstejaarsstudenten proberen te koppelen aan een huisbaas.

In januari wordt een landelijke 'winnaar' onthuld. De komende maanden verzamelen lokale afdelingen van Rood en lidbonden van de LSVb inzendingen. De verkiezing wist de afgelopen jaren de tongen los te maken. Zo bepaalde de rechtbank vorig jaar dat de Utrechtse huisjesmelker Betty Chang, de 'winnares' in 2007, in twintig van haar panden geen kamers meer mag verhuren.

De huidige huisjesmelker van het jaar is Direct Housing. Het machtsvertoon waarmee de prijs werd uitgereikt schoot het Amsterdamse bedrijf in het verkeerde keelgat. Vijftien tot twintig man stormden met camera's het kantoor binnen en duwden geschrokken personeelsleden een microfoon onder hun neus.

Het kabinet kondigde in mei nog een pak maatregelen aan om huisjesmelkerij tegen te gaan. Zo kan iemand die zijn woning illegaal onderverhuurt een boete van maximaal 18.500 euro tegemoet zien.