Schietpartij in Amsterdam was liquidatie

Redactie
De schietpartij maandagochtend in Amsterdam is een afrekening in het criminele circuit. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Slachtoffer is de 34-jarige Surinamer August Ajube. Eerder werd al bekend dat het slachtoffer een bekende van de politie was. Meer informatie over het slachtoffer of de schietpartij kon de woordvoerder in verband met het onderzoek niet geven.

De man werd rond 10.15 voor de deur van een fysiotherapiepraktijk aan de A.J. Ernststraat in de wijk Buitenveldert door meerdere kogels geraakt. Ook de auto van een voorbijgangster werd geraakt, maar zij raakte niet gewond. De daders vluchtten in een auto die later werd teruggevonden op het Voorlandpad in de Watergraafsmeer, bij de afrit van de ringweg A10. Van de verdachten ontbreekt ieder spoor.

Volgens weekblad Elsevier stond Ajube al langer op een zogenoemde dodenlijst. Zijn naam zou voorkomen in diverse liquidatieonderzoeken rondom topcrimineel Willem Holleeder. Kroongetuige Peter la Serpe zou hebben verklaard samen met Jesse Remmers tevergeefs gewapend te hebben gewacht bij de woning van 'een lange neger'. Dat was Ajube. Het tweetal zou zelfs een keer met Ajube in de lift van zijn woning hebben gestaan, maar ze wisten niet zeker of het de juiste persoon was.

Ajube zat volgens Elsevier veel in Suriname en zou hij een familielid zijn van de drugshandelaar Ronnie Brunswijk. Hij viel op door zijn dure kleding en was vermoedelijk zelf ook actief in het drugsmilieu.