Kopstuk van Taliban in Uruzgan opgepakt

Redactie
Commando's van de Australische strijdkrachten hebben vorige week een belangrijke commandant van de Taliban in de Afghaanse provincie Uruzgan opgepakt. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie vandaag bekend gemaakt.

Mullah Bari Ghul, die de 'schaduwgouverneur van Uruzgan' werd genoemd, wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag op een bazaar in de stad Deh Rawod op 13 juli. Daardoor vielen toen 21 doden en twaalf gewonden. Ook zou hij het brein zijn achter het plaatsen van bermbommen in Uruzgan. Door deze explosieven zijn vijf Nederlandse militairen in Uruzgan gesneuveld.

Verder speelde Ghul volgens het Australische leger een sleutelrol in de aanvoer van materiaal, geld en buitenlandse strijders voor acties in Uruzgan. Ook zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de coördinatie van de operaties van de individuele cellen van de opstandelingen.

Volgens een zegsman van het Australische ministerie van Defensie is de arrestatie van Ghul een "aanzienlijke slag" voor de Taliban in Uruzgan. Het verdwijnen van de 'schaduwgouverneur' zal waarschijnlijk "onmiddellijk een ontwrichtend effect" hebben op het handelen van de Taliban in de provincie, aldus brigadier Brian Dawson.

Details over de arrestatie van de Taliban-leider zijn niet bekendgemaakt. Ghul werd na zijn aanhouding overgebracht naar een cel op de Nederlandse basis in de plaats Tarin Kowt. Inmiddels is hij overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.