Georgische groepen in gevecht in Zuid-Ossetië

Redactie
Georgische troepen zijn in Tschinvali, de hoofdstad van de afvallige Georgische provincie Zuid-Ossetië, in gevecht met separatisten. Zij hebben inmiddels de controle over de buitenwijken van de stad en hebben ook verschillende dorpen in de omgeving op de separatisten veroverd. Dit heeft de Georgische president Michail Saakasjvili in een verklaring op de televisie bekendgemaakt.

Tschinvali kwam kwam gisternacht zwaar onder vuur te liggen. Georgische troepen bestookten de stad met raketten. Volgens de regering van Zuid-Ossetië zijn bij het geweld vijftien burgers om het leven gekomen.

De regering in Tschinvali heeft de Russische regering gevraagd de inwoners van de provincie, van wie er veel een Russisch paspoort hebben, tegen de Georgische agressie te beschermen. Moskou weet het geweld aan de regering in Tbilisi en riep Georgië op een vreedzame oplossing voor de crisis te vinden.

"De Georgische leiders moeten tot bezinning komen en terugkeren naar beschaafde methoden om moeilijke kwesties op te lossen", zei een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken.

Op verzoek van Rusland is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor spoedberaad bijeengekomen.

De Georgische troepen gingen gisteravond tot de aanval over enkele uren nadat een staakt-het-vuren was afgekondigd. Eerder bood Saakasjvili de leiders van Zuid-Ossetië aan rond de tafel te gaan zitten en te praten over verregaande autonomie voor het gebied. De Zuid-Ossetiërs gingen akkoord met een voorstel om vandaag te overleggen.

In reactie op de nieuwe gewelddadigheden noemde de president van Zuid-Ossetië, Edoeard Kokoiti, het Georgische staakt-het-vuren een 'walgelijke en verraderlijke' zet. Ook Rusland veroordeelde de Georgische regering. "De acties van Georgië in Zuid-Ossetië tonen eens te meer aan dat de regering van Georgië niet meer te vertrouwen is", liet het ministerie van buitenlandse zaken weten.

De spanningen tussen Georgië en de door Rusland gesteunde separatisten in Zuid-Ossetië zijn onlangs hoog opgelopen, waardoor gevreesd wordt voor een nieuwe oorlog. Zuid-Ossetië en een andere regio, Abchazië, scheidden zich begin jaren negentig van Georgië af na een korte oorlog tussen de separatisten en het Georgische leger.