Interim-managers zorg cashen massaal

Redactie

Bij een kwart van alle ziekenhuizen staat een interim-bestuurder voor gemiddeld dertigduizend euro per maand op de loonlijst. In totaal is er in 2006 en vorig jaar zeker 6,75 miljoen euro aan interim-directeuren en bemiddelende bureaus uitgegeven. Dat concludeert RTL Nieuws donderdag na het doornemen van een kleine tweehonderd jaarverslagen van de laatste twee jaar.

SP en D66 noemen de bedragen in RTL Nieuws 'absurd'. Het geld zou besteed moeten worden aan het inzetten van meer personeel. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) erkent dat de introductie van de marktwerking in de zorg voor het aftreden van veel ziekenhuisbestuurders heeft gezorgd. NVZ-voorzitter Roelf de Boer stelt in een reactie dat ziekenhuizen zoveel mogelijk bestuurders in vaste dienst zouden moeten nemen en dat 'de interim-periodes van bestuurders zo kort mogelijk moeten zijn'.

Bij 25 van de 92 ziekenhuizen is volgens de zender de afgelopen jaren een vast bestuurslid vervangen door een tijdelijke plaatsvervanger. Vier ziekenhuizen hadden meerdere interim-managers in het bestuur. Bij vijf ziekenhuizen werden zij voor meer dan een jaar ingehuurd.

Het Amphia Ziekenhuis in Breda spant volgens RTL de kroon. Derk Vermeer was daar ruim een halfjaar werkzaam en kreeg maandelijks 65 duizend euro op zijn bankrekening bijgeschreven. In de directie zaten vorig jaar ook nog twee andere interim-leden. Het afgezwaaide bestuur had in totaal ruim een half miljoen euro aan ontslagvergoedingen meegekregen. RTL rekent voor dat de totale kosten ruim 1,17 miljoen euro bedroegen.

"Om de bestuurlijke continuïteit binnen het ziekenhuis te waarborgen werd in juni vorig jaar een interim-raad van bestuur aangesteld", staat in een schriftelijke verklaring van het Amphia Ziekenhuis. "Met behoud van de continuïteit en kwaliteit van zorg werd het jaar met een positief resultaat van 7,5 miljoen euro afgesloten."

Het liefst had RTL de inkomensgegevens van alle interim-managers bij ziekenhuizen onder de loep genomen. De ziekenhuizen zouden hebben geweigerd die gegevens te verstrekken, omdat zij vinden dat alleen de salarissen van bestuurders in de jaarverslagen openbaar zijn. RTL hoopt met een juridische procedure de gegevens alsnog op tafel te krijgen.