Flexibele AOW-leeftijd gewenst

Redactie

Iets meer dan 60 procent van de Nederlanders is voorstander van een flexibele AOW-leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Pensioenkijker.nl. Uitgangspunt daarbij was dat een late pensioendatum samengaat met een hogere uitkering. Ook vinden twee van de drie respondenten dat de AOW-leeftijd niet omhoog moet.

Iets meer dan 60 procent van de respondent vindt dat rijke ouderen meer moeten betalen aan de AOW Vooral mannen en 65-plussers vinden dat relatief vaker, terwijl mensen met een inkomen boven de 2600 euro per maand het minder vaak met deze stelling eens zijn.

Over de stelling dat de opbouw van de AOW moet worden teruggebracht van 50 naar 40 jaar zijn de meningen het meest verdeeld. Bijna 40 procent vindt van niet, iets minder mensen vindt van wel, en de rest - bijna een kwart - heeft geen mening.

In het onderzoek is ook de kennis van de AOW onderzocht. 14 procent denkt ten onrechte dat de AOW lager is voor 65-plussers met een hoog aanvullend pensioen. Ruim 14 procent denkt dat je AOW krijgt als je vanaf je 65ste in Nederland woont. In werkelijkheid mag je over ter wereld wonen, wel moet je voor een volledige AOW tussen je 15de en 65ste in Nederland hebben gewoond.