Recordaantal wereldleiders naar OS

Redactie
Nog nooit zijn er zoveel staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen getrokken. Peking verwacht morgen een aanloop van meer dan tachtig internationale politieke prominenten.

Mensenrechtenorganisaties hadden de internationale gemeenschap met klem verzocht de Spelen te boycotten om te protesteren tegen de Chinese behandeling van Tibet en China's rol in de Sudanese crisisregio Darfur. Dat heeft voor wat betreft de openingsceremonie ogenschijnlijk weinig respons gekregen.

Enkele prominente aanwezigen zijn de Amerikaanse president George Bush, president Nicolas Sarkozy van Frankrijk, de Afghaanse president Hamid Karzai, de Japanse premier Yasuo Fukuda en president Shimon Peres van Israël. Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker zullen Nederland vertegenwoordigen.

Peking hoeft daarentegen niet te rekenen op onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi, de Noord-Koreaanse president Kim Jong-il en Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Britse premier Gordon Brown is afwezig. Hij gaat naar de slotceremonie.