Frankrijk overweegt vet-tax

Redactie
Kazen, gebak, foie gras... Voor wie een beetje op zijn gewicht wil letten is de Franse keuken vaak een 'guilty pleasure'. Nu ook Franse kinderen steeds vaker te kampen hebben met overgewicht bindt de overheid de strijd aan met vet.

Het nieuwste middel in die strijd is een vet-tax, een extra belasting op voedsel dat bijzonder veel vet, zout of suiker bevat. Het rapport van een onderzoek naar de effecten van zo'n maatregel, dat nog geheim was, lekte uit en werd gisteren gepubliceerd door de krant Les Echos. De sociale en financiële inspectiediensten die het onderzoek hebben uitgevoerd stellen voor de voedselbelasting van 5,5 procent op te hogen tot 19,6 procent voor ongezond eten.

Het rapport bevat, zo blijkt, nogal wat onduidelijkheden. Zo is het de vraag of de belastingverhoging ook geldt voor de stukken brie, roquefort en andere kazen die de Fransen zo graag op de markt kopen en voor de eclairs van de bakker op de hoek, of dat het alleen gaat om het extra belasten van junkfood. Zolang dat niet bekend is, is ook niet duidelijk hoeveel geld de maatregel zou opleveren.

Een deel van de opbrengst zou overigens worden aangewend om financiële tekorten in de Franse gezondheidszorg aan te zuiveren.