Anti-Bush-demonstranten gearresteerd in Zuid-Korea

Bert (superworm)

Bij een grote demonstratie tegen president Bush in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn vanmiddag vijftig mensen opgepakt. De demonstranten gaven aan niet tegen de VS als land te zijn, maar meer tegen Bush zelf. Die is vanmiddag gearriveerd in Seoul voor een staatsbezoek dat tot donderdag duurt.

"Bush out, Myung-Bak out!", werd geschreeuwd door de menige van -naar schatting- 20.000 demonstranten, alsmede slogans tegen de Koreaanse import van rundvlees uit de Verenigde Staten. De Zuid-Koreaanse politie, die zegt dat het aantal demonstranten op 1.500 lag, rukte uit met 7.000 man om de president van de VS te beschermen, en 17.000 agenten die bij de demonstraties ingeschakeld werden.

Rond twaalf uur 's middags probeerden agenten de menigte uiteen te drijven met waterkanonnen. Het water hadden ze voor de zekerheid oranje gekleurd, zodat de demonstranten makkelijk herkenbaar werden. De politie verklaarde eerder, dat zij bereid is om pepperspray en andere traanopwekkende gassen te gebruiken tegen gewelddadige demonstranten.

Morgenmiddag komen de leiders van Zuid-Korea en de Verenigde Staten bijeen op een speciale conferentie, waarna een verklaring over de toekomstige samenwerking van de beide landen wordt verwacht.

Filmpje