'Nederland dumpt vuile elektronica in Ghana'

Redactie

Europese landen, waaronder Nederland, voeren hun afgedankte elektrische apparaten uit naar Ghana. De elektronica bevatten gevaarlijke stoffen als lood en dioxines – slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de kinderen die de oude apparaten verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek waarmee milieuorganisatie Greenpeace vandaag naar buiten komt. Van al het elektronica-afval dat Ghana binnenkomt, is 79 procent afkomstig uit West-Europa, meldt Greenpeace. "En een groot deel daarvan komt uit Nederland", zegt woordvoerder Loes Visser.

Volgens het onderzoek gooien Nederlanders jaarlijks 300.000 ton aan elektronische apparatuur weg. Visser: "Van slechts 15 procent daarvan kunnen we aantonen dat het echt gerecycled wordt." De export van bruingoedafval is verboden, maar volgens Greenpeace verdwijnt toch veel van het afval naar Afrika geregeld onder het mom van ‘export van tweedehands goederen’.

Visser: "Maar dat is onzin. Het leeuwendeel van de spullen is kapot als het in Ghana de container uitkomt." De Europese elektronische afdankertjes belanden volgens Greenpeace vervolgens op Ghanese schrootmarkten waar de grond vervuild raakt en waar kinderen die er werken in aanraking komen met giftige stoffen.

Het onderzoek wijst elektronicaconcern Philips aan als een van de verantwoordelijke partijen in deze elektronicadumping. Greenpeace trof tussen het afval in Ghana veel apparaten aan. Visser: "Wij willen dat Philips meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn producten, van de wieg tot het graf." Volgens Greenpeace doet het bedrijf vooral buiten Nederland te weinig aan inzameling en recycling.

Philips zegt niet op de hoogte te zijn van deze dumppraktijken. "We zijn gechoqueerd dat dit voorkomt’, reageert woordvoerder Nanda Huizinga. "We zijn niet betrokken bij enig transport van afval naar Afrika."