Gevaarlijke reuzenberenklauw in opmars

Redactie
De reuzenberenklauw rukt op in Nederland. In weiden, bermen en plantsoenen door het hele land wordt de plant steeds vaker gesignaleerd. Zijn prikkende stengel en bladeren kunnen voor de mens gevaarlijk zijn. Door zijn grote bladeren en bloemen ontneemt hij andere planten het zonlicht. Bestrijding is daarom nodig, zei De Natuurkalender gisteren.

De gewone berenklauw is een algemene plant in Nederland. Zijn reuzenbroer komt uit de Kaukasus en is in de negentiende eeuw als sierplant geïmporteerd. De reuzenberenklauw is ruim 3,5 meter hoog, met gekartelde bladeren van anderhalve meter lang. De bloemschermen kunnen wel vijftig centimeter breed zijn. Inmiddels gedijt de plant goed in ons land. Eén reuzenberenklauw kan duizenden nakomelingen voortbrengen en kan een groot gebied koloniseren. In zo'n gebied kan het aantal plantensoorten door gebrek aan zonlicht snel afnemen.

Kinderen kruipen graag onder de grote bladeren van de reuzenberenklauw, die een perfecte verstopplek bieden. Het aanraken van de plant kan echter vervelende gevolgen hebben, aldus de GGD Rotterdam. De stengelharen veroorzaken wondjes op de huid. Het sap dat de plant afscheidt, maakt de huid overgevoelig voor zonlicht en daardoor kunnen brandblaren ontstaan. Als het plantensap in de ogen terechtkomt, kan dat blindheid tot gevolg hebben.

Het is volgens De Natuurkalender nog wel mogelijk de opmars van de reuzenberenklauw te stoppen. De planten kunnen stuk voor stuk uitgestoken worden, maar begrazing door schapen of koeien werkt ook goed. De grazers moeten dan wel meerdere jaren ingezet worden.

De Natuurkalender is een samenwerkingsproject van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels. Het project houdt zich bezig met de gevolgen van klimaatveranderingen op jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen, zoals de vogeltrek en de bloei van planten.

bereklauwen
Een kolonie reuzenbereklauwen