IOC neemt VS goud uit Sydney af

Redactie
Het estafetteteam van de Verenigde Staten moet de gouden medaille van de 4 x 400 meter van de Olympische Spelen van Sydney van 2000 inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kwam tot die beslissing na de dopingbekentenis van Antonio Pettigrew. Teamgenoot Michael Johnson had eerder al aangegeven zijn medaille niet te willen houden, omdat hij zich 'bedrogen, verraden en in de steek gelaten' voelde.

Naast Johnson en Pettigrew moeten ook de tweelingbroers Alvin en Calvin Harrison, Jerome Young en Angelo Taylor hun medailles inleveren. Young en Taylor liepen in 2000 alleen in de voorrondes. Drie van de vier finalelopers zijn eerder al betrapt en geschorst voor dopinggebruik. Alvin Harrison kreeg in 2004 een schorsing van vier jaar, Calvin Harrison werd voor twee jaar uitgesloten en Young werd voor het leven geschorst.

Door het ontnemen van de estafettemedaille schuift het goud op naar Nigeria. Jamaica en de Bahama's stijgen ook een plaats naar het zilver en het brons. Pettigrew werd ook geschrapt uit de uitslag van de olympische 100 meter van Sydney. Daarin eindigde hij als zevende.

Het was al de zesde medaille van de Spelen van Sydney die Amerika in de laatste acht maanden moest inleveren. Eerder dit jaar werden drie gouden en twee bronzen plakken ontnomen van Marion Jones, nadat zij het gebruik van prestatieverhogende middelen had toegegeven. Haar gouden medaille op de 100 meter zou op moeten schuiven naar Katerina Thanou, maar daar wacht het IOC mee. De Griekse kwam vier jaar geleden samen met haar landgenoot Kostas Kenteris in opspraak vanwege een gemiste dopingtest. Het IOC neemt donderdag een beslissing of Thanou in Beijing in actie mag komen.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport