Amerikaanse soldaten vervolgd voor moord

Redactie
Vier Amerikaanse soldaten die worden verdacht van de moord op een aantal gevangenen in Irak moeten volgende maand in Duitsland voor een militair tribunaal verschijnen. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Op 26 augustus zal op een rechtszitting worden bepaald of er genoeg bewijzen zijn om de vier voor een krijgsraad te brengen op beschuldiging van moord met voorbedachten rade. Elke soldaat zou 'samen met leden van zijn eenheid mannelijke gevangenen naar een kanaal hebben gebracht waar leden van zijn eenheid de gevangenen doodschoten', zo staat in de aanklacht. Het zou gaan om gevangenen 'die er duidelijk uitzagen alsof ze uit het Midden-Oosten kwamen'.

De soldaten zijn op dit moment gelegerd in Duitsland, maar de gebeurtenissen waarom het gaat, zouden zich hebben afgespeeld in en rond Bagdad.

In een eerdere verklaring van het Amerikaanse leger stond dat de beschuldigingen sloegen op 'de dood van een aantal mensen die gevangen waren genomen tijdens gevechtshandelingen vorig jaar'. Volgens die verklaring zaten de slachtoffers niet in een gevangenis.