Leger VS houdt Reuters-fotograaf vast in Irak

Redactie
Het Amerikaanse leger houdt in Irak een fotograaf van het persbureau Reuters vast, heeft Reuters gisteren bekendgemaakt. Het leger heeft de arrestatie bevestigd, en zegt dat ertoe is besloten omdat de Iraakse man mogelijk een gevaar vormt voor de openbare veiligheid.

De journalist, Ali al-Mashhadani, werkt tevens als freelancer voor de BBC en een Amerikaans radiostation. Hij werd zaterdag opgepakt in de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad, waar hij was om een perskaart aan te vragen bij het Amerikaanse leger.

Reuters wil dat het leger openbaar maakt waar Al-Mashhadani precies van wordt verdacht. Ook de BBC heeft daarop aangedrongen.

Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen op basis van een mandaat van de Verenigde Naties het recht om iedereen die in Irak een gevaar vormt voor zijn militairen naar eigen goeddunken voor onbepaalde tijd op te sluiten. Al-Mashhadani heeft eerder al zes maanden vastgezeten nadat de Amerikanen bij hem thuis foto's vonden van Iraakse opstandelingen. Daarna werd hij nogmaals twee weken vastgezet. In geen van beide gevallen werd hij aangeklaagd.

In april liet het Amerikaanse leger een fotograaf van persbureau Associated Press gaan. Deze man, Bilal Hussein, werd twee jaar lang vastgehouden. Andere Iraakse journalisten in dienst van buitenlandse nieuwsorganisaties hebben soortgelijke ervaringen gehad.