NASA bevestigt water op Mars

Michel (OA)

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteren bekend gemaakt dat het ijs op Mars uit water bestaat. Marslander Phoenix heeft na testen bevestigd dat er water voorkomt op onze buurplaneet. Volgens NASA is het de eerste keer dat het Marswater is aangeraakt en ook is er niet eerder direct bewijs geleverd voor de aanwezigheid van water op Mars.

Half juni stuitte Phoenix op ijs, twee centimeter onder het oppervlakte van de planeet, waarna werd geprobeerd een stukje los te schrapen en dit vervolgens in een oven te stoppen om het te analyseren. Het bodemmonster dat in de oven is beland, is verhit totdat er alleen nog een vloeistof overbleef. De uitslag van de chemische test die daarna is gedaan, luidt dat het om water gaat.

Eind van de maand zou de Phoenix-missie voorbij zijn, maar NASA heeft besloten dat er nog vijf extra weken aan de missie worden toegevoegd. Het belangrijkste doel van de missie was water vinden, omdat dat een van de voorwaarden voor leven is. De missie is tot dusver uiterst succesvol.

Met dank aan ActionHenk en GokuSFE voor de submit.