Korpschef Zeeland niet door AIVD-keuring

Redactie
Korpschef F. Goudswaard van de politie Zeeland heeft geen 'verklaring van geen bezwaar' gekregen van de veiligheidsdienst AIVD. De verklaring, die nodig is voor personen in een vertrouwensfunctie zoals Goudswaard heeft, is hem onthouden onder meer omdat hij wegens een vermeende buitenechtelijke verhouding chantabel zou zijn.

Dat heeft korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar vandaag gezegd. Hij zei dat Goudswaard heeft erkend dat in zijn eerste huwelijk sprake was van een affaire, maar dat dat in zijn huidige huwelijk niet speelt. De korpschef is het niet eens met de conclusies van de AIVD en heeft een procedure bij de bestuursrechter aangespannen, aldus Schouwenaar. "Mensen worden door de rechter veroordeeld en niet door de AIVD."

Volgens de korpsbeheerder verwijt de veiligheidsdienst Goudswaard ook dat hij een oude politieauto met winst heeft doorverkocht. De man heeft daarover zelf tegen Schouwenaar gezegd dat hij inderdaad een afgedankte politiewagen heeft gekocht bij iemand die in die auto's handelt. Daaraan heeft Goudswaard volgens eigen zeggen vervolgens voor 1000 euro aan laten versleutelen en later heeft hij hem aan zijn dochter gegeven, vatte Schouwenaar samen.

Goudswaard, die in februari 2003 in Zeeland aantrad, is momenteel met vakantie en daarna is hij volgens Schouwenaar met buitengewoon verlof tot 10 september. "Volgens de wet moet hij acht weken van zijn functie worden ontheven", zei de korpsbeheerder. Het is niet duidelijk of in de tussentijd de bestuursrechter zijn zaak al in behandeling neemt.