Toch Antillenboot op Gay Pride

Redactie
Antilliaanse homoseksuelen varen zaterdag toch mee met de Canal Parade in de Amsterdamse grachten. Er zijn alsnog voldoende deelnemers bereid gevonden om op de Antillenboot plaats te nemen, laat Gay Pride-organisator Pro Gay vanmiddag weten. Eerder deze week haakte meer dan de helft van de opvarenden af na kritiek van de Antilliaanse minister Omayra Leeflang op het homohuwelijk.

De Antilliaanse homoseksuelen waren bang dat deelname vervelende consequenties zou kunnen hebben. Ze vreesden onder meer problemen met verzekeraars, net als het lesbische paar waartegen minister Leeflang zich zaterdag uitsprak. Ze wilden daarom niet worden gefilmd of gefotografeerd op de boot.

Pro Gay wist een deel van de bange homoseksuelen ervan te overtuigen dat hun deelname geen negatieve effecten zou hebben. FNV Roze neemt een deel van de financiën op zich en de organisatie maakt alsnog een plaats vrij voor de boot in de parade.

"Als een groep Antillianen, Arubanen en Surinamers wil meevaren om een statement te maken, maar angst in de weg staat, dan zien wij het als onze taak die angst weg te nemen", licht Pro Gay-voorzitter Frank van Dalen toe. De Antillenboot zal in de buurt van emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA) en de Amsterdamse burgemeester Cohen varen, kondigt Van Dalen aan. "Om de Antilliaanse regering te laten zien dat we in Nederland pal achter homoseksuele en lesbische Antillianen staan."

Leeflang uitte haar onvrede over het homohuwelijk in een Antilliaanse krant. Ze vindt dat Nederland het huwelijk opdringt aan haar land. Leeflang vroeg zich af hoe Nederland het zou vinden als de Antillen het polygame huwelijk zouden toestaan. Ook adviseerde ze een Antilliaanse verzekeraar een lesbisch paar niet in te schrijven. Op de Antillen kunnen alleen huwelijken worden gesloten tussen een man en een vrouw.