Korea filmt geheime Olympische repetitie

Redactie

De Zuid-Koreaanse tv-zender SBS heeft afgelopen dinsdag stiekem de generale repetitie van de openingscerenomie van de Olympische Spelen gefilmd. China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn woedend en teleurgesteld.

Op de beelden, die in Korea tijdens een sportprogramma zijn uitgezonden, zijn onder meer vechtsportdemonstraties te zien, een bewegende witte zee, een grote wereldbol en door de lucht vliegende historische figuren.

Hoe de filmploeg het streng beveiligde Olympisch stadion in Peking is binnengeslopen, is niet bekend. "Het is zeer teleurstellend dat iemand hier binnenkomt en zomaar een van de meest spannende momenten van de Spelen steelt", zei Kevan Gosper van het IOC vandaag.

Het item was korte tijd ook te zien op een Chinese internetsite, maar die is inmiddels niet meer toegankelijk. China heeft het programma van de openingsceremonie steeds geheim gehouden. De organisatie heeft alleen losgelaten dat de 50 minuten durende show opera en vuurwerk bevat en dat er een ode is aan de bijna 70.000 slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan in mei.

Bekijk hier de beelden van de geheime openingsceremonie