Orkaan Dolly bereikt Texas

Redactie
Met windsnelheden van 160 kilometer per uur heeft orkaan Dolly woensdag het toeristeneiland South Padre Island vlak voor het vasteland van de Amerikaanse staat Texas bereikt. Dat meldden Amerikaanse media.

Verslaggevers in het getroffen gebied maakten melding van rondvliegende dakpannen en uithangborden. De krachtige wind gaat gepaard met zware regenval. Dolly zal de komende uren in westelijke richting over het uiterste zuiden van Texas langs de grens met Mexico trekken. In totaal hebben honderdduizenden Texanen en Mexicanen zich opgemaakt voor de orkaan, die woensdag in kracht toenam tot de categorie 2. De autoriteiten in Mexico lieten meer dan 20.000 mensen evacueren.

Meteorologen zijn bang voor zware regenval tot 25 centimeter, wat tot overstromingen kan leiden. Een aantal oliemaatschappijen, waaronder Shell, haalde personeel van boortorens in de Golf van Mexico. De Amerikaanse luchtmacht verplaatste meer dan honderd toestellen van een militair vliegveld naar bases elders in Texas en New Mexico.

Dolly is de tweede orkaan van dit jaar. Het orkanenseizoen (juni tot eind november) wordt volgens voorspellers actiever dan gemiddeld.